Lehetőségek a Matyóföld központjában

  • Nincs hozzászólás

Lehetőségek a Matyóföld központjábanAz Északi-középhegység és az Alföld találkozásában fekvő Mezőkövesd településének még maga Mátyás király adta meg a városi rangot, és napjainkra egyre korszerűbb központja a Matyóföld néven is ismert térségnek.  

A síkvidéki település gazdasági szerkezetében és megjelenésében napjainkban a hagyományos mezőgazdaság mellett a korszerű ipar és a kulturális hagyományok nyomai egyaránt fellelhetőek. A térség turizmusát a Matyó hagyományok életben tartása jelentősen befolyásolja, de a város gazdaságát ma már sokkal inkább a határában létrejött fejlett üzemek számára otthont biztosító ipari park határozza meg. A környékbeli települések, és a város lakosságának tömegeit látják el álláslehetőségekkel ezekben az üzemekben A MezokovesdAllas.hu oldal teli van jó álláslehetőségekkel. A főleg személygépjármű-alkatrészek előállításával foglalkozó üzemekben a termelőtevékenység iránt érdeklődő munkavállalókat jelenleg is nagy számban foglalkoztatják, de mindig várják az új munkaerő jelentkezését.

Mezőkövesd turisztikai vonzerejét jelentősen befolyásolja a belvárostól 4 km-re található Zsóry Gyógy-és Strandfürdő vize is. A Hadas városrész néprajzi múzeumként szolgáló műemlékházai mellett a Zsóry-fürdő híres gyógyvize végett is turisták jelentős tömege látogatja a térséget.

Érdemes Mezőkövesd városa mellett említést tenni a Matyóföld további településeiről is, amelyek szintén remek turisztikai lehetőségekkel várják a térségbe tévedő látogatókat.

A Matyóföld szerves részét képezi az Egri-Bükkalja területén fekvő Tard település is. A község nevezetességei között a Mezőkövesditől eltérő Matyó hímzéssel, nádtetős tájházakkal és olyan földrajzi értékekkel találkozhatunk, mint a Tatár-domb és a Kaptárkövek.

A várhegy csúcsán épült cserépvár romjai alatt található Cserépváralja is tartogat lehetőségeket a látogatók számára. A vár romjai mellett barlanglakások, kaptárkövek, turistaútvonalak kiváló turisztikai lehetőségnek számítanak, de itt tekinthető meg a Farkas-kői sziklaüreg is, amely egy a Bükki Nemzeti Park oltalmában álló védett barlang, ahonnan korábban őslénytani leletek is előkerültek.

A Kácsi-patak völgyében található Kács településének látványosságai között olyan ember alkotta nevezetességek szerepelnek, mint: a Bencés kolostor barokk épülete, amely egykor teremfürdővel és erdei stranddal is rendelkezett, emellett a helyi a barlanglakásokat és a kőhodályt is érdemes lehet megkukkantani.

A Mezőkövesdtől szinte csupán egy autópályával elválasztott Szentistván területén leginkább a népművészet hagyományainak napjaink is élő művelése az egyik legkimagaslóbb látványosság. A szentistváni Matyó hímzés nem csupán a térség turisztikai vonzerejét határozza meg, de számos asszony számára még napjainkban is bevételi forrásként szolgál.

A matyóföld utolsó jelentő települése Bogács községe. Bogácsot kimagasló szőlő-és borkultúra jellemzi, emellett kimagasló jelentőséggel bír az itt található termálfürdő is.

Jól látható, hogy Mezőkövesd és a környékén található települések az bármely szakában megtekinthető remek látnivalókkal kecsegtetnek az idelátogatók számára.

About Author

0 Comment

SUBMIT COMMENT HERE

:*
:*