A szerver és a webszerver funkciója

  • Nincs hozzászólás

A szerver egy kiszolgáló eszköz az informatikában. A szerver maga egy bizonyos szoftvert vagy számítógépet takar, melynek feladata meghatározott protokollok vagy programok összességével olyan szolgáltatások széles skálájának biztosítása, melyeket bizonyos feladatok végrehajtására lehet felhasználni. Ezeket a különféle szolgáltatásokat kliensek és más számítógépek kérelmezhetik. Az eszközhöz kapcsolódó kliensek jellemzően számítógépek, nyomtatók, vagy faxok.
A folyamat lényege, hogy az igénybe vevő kliens és a szerver közösen hoz létre egy olyan szerver/kliens hálózatot, ami úgynevezett routing rendszereket kínál, központilag hoz létre hozzáférést a különféle eszközökhöz, valamint a rajtuk tárolt adatokhoz. Alapvetően a szerver felfogható egy olyan technikai megoldásként, amely adat-, fájl-, és faxerőforrásokat szolgáltat a kliens felé. Röviden megfogalmazva a szerver egy olyan számítógép, amely szolgáltatásokat biztosít a hozzá csatlakoztatott terminálnak, gépnek, továbbá magába foglalhat egy bizonyos programot/szoftvert, ami egy- vagy akár több- számítógépes rendszeren fut. Emellett ez a program a hálózat szolgáltatásait, erőforrásait is kezeli, miközben a hozzáférési kérelmeket is rendezi.
A szerveren belül a webszerver, vagy más néven webkiszolgáló egy olyan kiszolgáló eszköz, mely segítségével elérhetővé válnak a helyileg, vagy esetenként más kiszolgálón tárolt weboldalak az úgynevezett HTTP protokollon keresztül. Ezekhez a HTTP szerverekhez webböngészők segítségével lehet kapcsolódni.
A webszerver két típusát különböztetjük meg: lehet egy számítógép, ami határozottan erre a célra lett kialakítva, vagy lehet egy számítógépes program, melynek feladata a weblap elérésének biztosítása a háttérben futva.
A különféle webszerverek alapvető funkcióik nagyjából azonosak, ám részleteikben elég eltérőek lehetnek. Működésbeli egyezés, hogy minden webszerver HTTP kéréseket fogad és küld vissza a hálózatról. Ez a visszaküldött válasz általában egy HTML dokumentum, esetenként lehet egyszerű szöveges fájl, kép, vagy egyéb típusú fájl is.
A klienstől kapott kérésekben a webszerverek többet között egy URL címet kapnak, melyek aztán többféleképpen értelmezhetnek. Az egyik ilyen értelmezési forma, amikor hozzárendelik az adott fájl struktúráját és a tartománynév után álló relatív mappát a gyökérmappához. A másik esetben a fájl struktúrája, illetve a tartományév után álló relatív mappa teljesen mértékben független a kért címben szereplő struktúrától. Utóbbi eshetőségekkor a kért címet meghatározott szabályok szerint formázza. Ennek használatával egy mappára/fájlra irányuló kérés egy teljesen más mappára, vagy akár fájlra is mutathat és fordítva. Az említett, második megoldásnak számos előnye van az elsővel szemben. A Dell szerver számítógépek kiválóak. Elsődleges pozitívuma, hogy rejtve marad a relatív mappaszerkezet, nem létező mappák kérése esetén is tudunk reagálni átirányítással vagy egyéb jelzéssel. Előnynek számít továbbá, hogy általa előnyösebb címeket tudunk használni a különféle keresőrendszerek számára (pl. Google), és hogy a mappaszerkezettől független helyen is elhelyezkedhetnek a feldolgozást végző fájlok.
A legtöbb esetben a cím olyan információkat is tartalmaz, melyek feldolgozására nincs szükség, ezek szimplán csak a keresőrendszereknek és a felhasználóknak biztosítanak további adatokat. A első eshetőséget használva egy olyan mappaszerkezet jönne létre, mely átláthatatlan, és amely a fájlrendszert is túlzottan leterhelné, igénybe venné.

About Author

0 Comment

SUBMIT COMMENT HERE

:*
:*