Mátészalka munkaügyi helyzete

  • Nincs hozzászólás

Mátészalka térségében és a megyében a legutóbb felméréskor összességében 121 ezer gazdasági szervezetet regisztráltak a nyilvántartásban, ez 1,4%-os emelkedést jelent az előtte való év adataihoz képest. A megyei szervezetek 95%-a vállalkozásként volt nyilvántartva, köztük 101 ezer önálló vállalkozásként, 15 ezer pedig társas vállalkozásként szerepelt. Az önálló vállalkozások száma 2,5%-kal gyarapodott, ezzel ellentétben a társas vállalkozásoké 5,4%-kal redukálódott le az elmúlt időszakban. A térség önálló vállalkozásai közül 22% szerepelt az egyéni vállalkozói nyilvántartottak listáján, a népesség másik fele pedig adószámmal rendelkező magánszemély volt.
A közelmúltban Mátészalkán és környékén számos olyan beruházást valósítottak meg, melyek a térség munkaerőpiaci fejlődését segítették elő. A megyei székhelyű gazdasági szervezetek a mért félévben mintegy 34,7 milliárd forintot fordítottak a különböző beruházásokra, az legutóbbi felméréshez viszonyítva 28%-kal kevesebbet.
A 2018-as szeptemberi zárónapon 28 ezer álláskeresőt regisztráltak, ami 1,4%-os csökkenést takar, azonban mértéke még így is elmaradt az országoshoz képest. Állás munka Mátészalka településen az alábbi portálon kereshető. A térségi álláskeresők száma 21%-kal esett vissza, az munkanélküli csoporton belül arányuk 13%-ot tett ki. A Mátészalkán és környékén élő keresők csaknem fele, 43%-a legfeljebb 3 hónapig nem talált munkát, illetve 24%-uk egy évet meghaladóan, azaz tartósan nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Képesítésük szempontjából a megyei álláskeresők 54%-a legfeljebb általános iskolai, 21%-a szakmunkás vagy szakiskolai, 22%-a érettségivel vagy technikusi végzettséggel, valamint 3,3%-uk diplomával rendelkezett.
A megyei álláskeresőket különféle támogatásokban is részesíti az önkormányzat, elősegítve ezzel munkaerőpiaci fejlődésüket. Ezek közé tartozik a szociális ellátás, melyet a népesség 38%-ának nyújtottak, 12%-uk álláskeresési járadékot, illetve 6,2%-uk álláskeresési segélyt kapott. Az ellátásban részesülők aránya 3,1 százalékponttal növekedett egy év alatt. A vizsgált év közepén összességében 6,6 ezer betöltetlen álláshelyet regisztráltak a nyilvántartásban, ez nagy mértékű, 8,9%-os emelkedést jelent az ezt megelőző adatokhoz képest. A javuló munkaügyi helyzetet mutatja, hogy 10 üres álláshelyre 42 álláskereső jutott, 4-gyel kevesebb, mint az előtte való évben.
A felméréskor összesen 122 ezer olyan gazdasági szervezetet tartottak nyilván, amelynek székhelye a megyében volt, 0,8%-kal többet, mint egy évvel korábban, 88%-uk egyéni, 12%-uk pedig társas vállalkozásként működött. Tevékenységük szerint kategorizálva a társas vállalkozások 27%-a kereskedelemben, 13%-uk a tudományos és a műszaki tevékenységekben, 12%-uk az építőiparban, 11% pedig az ipar területén dolgozott, az önálló vállalkozók többsége, azaz 71%-a a mezőgazdaság ágában tevékenykedett.
Mátészalka és környéke legutóbbi hiányszakmái közé tartozik a hegesztő, az ács, az ipari gépész, az ács, a bádogos, a burkoló, a villanyszerelő, a gépi forgácsoló, az épület,- és szerkezetlakatos, a gazda, a gyakorló ápoló, a gyakorló mentőápoló, a kertész, a mezőgazdasági gépész, a közlekedésautomatikai műszerész. A legkeresettebb munkapozíciók listáján szerepel továbbá a női szabó, a pék, a villanyszerelő, a vasútforgalmi szolgálattevő, a víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő, a vízgazdálkodó technikus, valamint a vízügyi szakmunkás is.

About Author

0 Comment

SUBMIT COMMENT HERE

:*
:*